Blog Scandinavian Park: Grænsevarer til fastelavn - DA - da

ScandiPark

Festlige ­februar: Fastelavn med ScandiPark

scan-blog-header-fastelaven-de-dk

I disse dage indleder mennesker i store dele af verden fasten, der varer indtil påske. Og det går ikke stille for sig! For inden man giver afkald på fx kød, alkohol og søde sager, skal den have en skalle med ekstra meget af det gode. Selvom det ikke mere er så udbredt at faste, holder vi fast i traditionerne: fastelavn byder på en del skikke, som hele familien holder af.

Læs med her og bliv klogere på, hvorfor vi gør som vi gør – og hvorfor det også kan betale sig at lægge vejen forbi ScandiPark i Handewitt, når det er fastelavn.

God morgen! Når dagen starter med fastelavnsris

Siden 1800-tallet har man ”riset hinanden op” med fastelavnsris. Dengang var det dog mest voksne, der drillede hinanden på den måde. Målet var at være den første til at jage de andre ud af høkassen. Riset blev i gamle dage set som symbol på frugtbarhed. Når børn i dag vækker deres forældre med et flot pyntet fastelavnsris, foregår det nok uden så mange drillerier. Skal risene pyntes med både fastelavnsklip og slik? Lakridssnegle fra Haribo og vingummisutter fra Red Band egner sig fx godt – de fås naturligvis i Scandinavian Park.

Fastelavnssøndag: Hvem bliver kattekonge?

At slå katten af tønden er endnu et højdepunkt i mange børnefamilier. Men frem til sidst i 1800-tallet var også det en skik, der var forbeholdt voksne. Man puttede nemlig en levende sort kat i tønden og slog så løs på den – ind til tønden gik i stykker og en skrækslagen kat slap fri. Katten symboliserede det onde. Heldigvis har man for længst taget afsked med denne grusomme skik! 

Slår du også katten af tønden med børnene? I ScandiPark kan du købe kilovis af chokolade og vingummi, lige til at komme i fastelavnstønden! Fx har vi mange XL-pakker – så der er nok til alle udklædte deltagere. Vælg mellem bl.a. Toms Festival (1,9 kg), Toms Mini Favoritter (2,4 kg) eller Rexim Karameller (1 kg) og mange flere lækre sager! I vores grænsebutik er der altid tilbud på et stort slikudvalg. Kom til Handewitt og fyld indkøbsvognen til små priser!

Hvidetirsdag: Sidste dag inden fasten

Måske har du hørt betegnelsen ”Mardi Gras” eller ”Pancake Tuesday” før. Ligesom Hvidetirsdag er det dage, hvor man traditionen tro forkæler sig med særlig god og – i gamle dage – dyr mad. Dagen derpå, Askeonsdag, starter fasten nemlig. I 1800-taller var det ”hvide” fødevarer som fx hvedemel og æg, der kostede mange penge, deraf navnet. På den måde blev fastelavnsbollerne en ting i Danmark. 

De fås i dag i mange spændende versioner: Gammeldags fastelavnsboller af gærdej og med creme er nok de mest udbredte. Og så laves nogle også med wienerdej og flødeskumsfyld. Der er mange varianter, som man også kan kaste sig ud i derhjemme! Er der en hobbybager gemt i maven på dig? I vores grænsebutik kan du købe ingredienser til bagning – fx nødder, nougat, marcipan, mandler, kakao, sukker, farverigt knas og krymmel og meget mere. Gå på opdagelse i vores Click & Collect og slip kreativiteten løs!

scan-blog-teaser_fastelaven-de-dk